De moord op Mahatma (in Dutch)

    Print This Post Print This Post

 

Iedereen weet dat Mahatma Gandhi in 1948 vermoord is. Vrijwel niemand weet echter waarom dat gebeurd is. De uitleg daarover in de meeste werken is beknopt, vaag en meestal gewoon onwaar. Waarmee maakte de pacifist Mahatma Gandhi zich toch zo gehaat ? In een recent boek heeft Koenraad Elst het ware verhaal uiteengezet.In deze lezing doet hij dat voor u nog eens over.

In de jaren ’90 interviewde hij de overlevende samenzweerders, en hij nam de getuigenverslagen door over de moordaanslag, de daaropvolgende wraakoefeningen en het proces. Hij ontleedt de verdedigingsrede die Nathuram Godse, de in 1949 opgehangen schutter, tijdens zijn proces uitsprak. Hij schetst de schaduwzijden van Gandhi’s beleid en de politieke en morele fouten die hem in 1947 bij miljoenen IndiĆ«rs gehaat maakten, zelfs bij voormalige volgelingen. Als toemaatje toont hij anderzijds wel aan dat de meest gehoonde episode in Gandhi’s loopbaan als vredesapostel juist heel goed verdedigbaar was, namelijk zijn poging om de Tweede Wereldoorlog te voorkomen.

When:17 December, 2012, 8:00 pm - 17 December, 2012, 10:00 pm
Focus Domain:Not in an IP focus domain
Event Type:Lecture / Presentation / Debate, Visit to India, Collaborations of UGent Faculty, Meeting / Roundtable, Conference / Congres / Symposium, Outreach programme, For Business, Workshop/Seminar/Training, Workshop/Seminar/Training
Venue:Mortsel / Zaal 't Parkske

Contact Details: Dr. Koenraad Elst - koenraad.elst@telenet.be

Event Links: